Топ-100
Back

ⓘ Dhialèk Jawa Wétanan. Carabasa Jawa Wétanan utawa basa Jawa Wétanan, bédané katon ing babagan swarajati Ind: fonetik lan paramasastra Ind: tatabahasa. ..



                                     

ⓘ Dhialèk Jawa Wétanan

Carabasa Jawa Wétanan utawa basa Jawa Wétanan, bédané katon ing babagan swarajati Ind: fonetik lan paramasastra Ind: tatabahasa.

                                     

1. Swarajati

Ing sawenèh wewengkon, kaya Gresik, Pasuruan, Surabaya, Sidaharja, fonem swara carabasa Jawa Wétanan kang ditemokaké ana wolu: /a, /i, /u, /e, /ə, /ɛ, /o, lan /ɔ/. Iki béda saka gunggung fonem swara kang ditemokaké ing carabasa baku kang cacahé enem: /a, /i, /u, /e, /ə, lan /o, déné /ɛ/ lan /ɔ/ dianggep alofon. Pasangan minimal kanggo nuduhaké yèn /ɛ/ lan /ɔ/ iku fonem contoné tembung /ɔmbɔ/ jembar lan /amba/ ngambah, uga tembung /kabe/ kulawarga berencana lan /kabɛ/ kabèh.

Ing carabasa Jawa Wétanan, ana korèspondhènsi antarané uni ing carabasa Jawa Tengahan. Contoné kaya ing Pasuruan karo Bojanegara, tembung /mulɛh/ korèspondhènsi lan tembung mulih /mulɪh/ ing carabasa Jawa Tengahan, déné tembung /abɔh/ korèspondhènsi lan tembung abuh /abʊh/ ing carabasa Jawa Tengahan.

Fonem /w/ ing awal tembung iku ora muncul ing carabasa Jawa Wétanan. Contoné, tembung Jawa Tengahan wétan, weruh, karo wutuh dadi /etan, /ərʊh/ utawa /ərɔh, karo /utʊh/.

                                     

2. Paramasastra

Ing babagan gramatika, carabasa Jawa Wétanan duwé ciri ing tataran morfologi lan sintaksis.

Morfologi

Ana limang ciri morfologi kang mbédakaké carabasa Jawa Wétanan saka Jawa Tengahan, ya iku:

  • ater-ater tik- kanggo nandhani tembung kriya pasif; tik uga kanggo tembung ancer-ancer;
  • panambang -nem kanggo nandhani persona keloro kang ditemokaké ing wewengkon Blora, Pathi, lan Rembang;
  • panambang -lèh kanggo nandhani imperatif kang ditemokaké ing wewengkon Blora, Pathi, lan Rembang;
  • ater-ater sun- utawa sang- kanggo nandhani pronomina posèsif ing sadurungé tembung aran; sang- dienggo ing wewengkon Gresik.
  • dwipurwa kang tegesé nganggo;

Sintaksis

Ciri sintaksis kang mbédakaké carabasa Jawa Wétanan saka Jawa Tengahan katon ing struktur ukara pasif mawa pelaku persona I lan II. Nèk strukturé ing carabasa baku tak-V utawa kok-V, ing carabasa Jawa Wétanan strukturé dadi di-V karo awakku utawa di-V karo awakmu.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →