Топ-100
Back

ⓘ Basa Jawa Kuna iku basa Jawa kang dipigunakaké wiwit kurang luwih abad kaping 9 nganti abad kaping 14. Basa Jawa Kuna kahanané isih bisa disinaoni jaman saiki a ..



                                               

Museu Calouste Gulbenkian

Muséum Calouste Gulbenkian iku sawijining muséum ing Freguesia Avenidas Novas, ing Lisboa. Muséum iki diadegaké miturut kekarep lan wasiyaté Calouste Gulbenkian, lan nglestarèkaké kolèksi seniné Yayasan Calouste Gulbenkian sing uga kalebu kagunan kuna lan sawatara kagunan modèren.

                                     

ⓘ Basa Jawa Kuna

Basa Jawa Kuna iku basa Jawa kang dipigunakaké wiwit kurang luwih abad kaping 9 nganti abad kaping 14. Basa Jawa Kuna kahanané isih bisa disinaoni jaman saiki amarga nalika iku basa iki wis ditulis.Basa Jawa Kuna akèh prabawa saka tembung Sansekerta. Akèh paninggalan prasasti lan karya sastra kang tinemu. Yèn prasasti-prasasti iki racaké ditulis ing watu utawa tembaga mawa aksara Jawa Kuna. Nanging yèn karya sastra racaké diawètaké ing Bali lan Lombok mawa naskah rontal, sanadyan uga ana naskah Jawa Kuna saka Jawa dhéwé, Tatar Sundha, lan Madura.

                                     

1. Conto basa Jawa Kuna

  • Kunang kacaritanikanang amawa phalaning jambu, sânak ikang nāga Taksaka tumutur sakêng pātāla, ikang Taksaka munggwing sunguting jambu. Ikang brāhmana mamawa jambu, ri huwusing jambu kawwat, mangunyakěn wedaśānti mangastungkārājaya-jaya mantra.
Jarwa lumrah

*Déne caritané kang nggawa woh jambu, seduluré naga Taksaka, mèlu saka ing dhasaring bumi, si Taksaka dumunung ing sunguting jambu. Sang Brahmana ngasta jambu, ing sawisé jambuné kaatur, ngunèkaké pepujèn wéda, memuji slamet lan unggul mantra

                                     

2. Réferènsi

  • Marsono. 2011. Morfologi-Basa Indonésia dan Nusantara. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • W.J.S. Poerwadarminta. 1953. Sarining Paramasastra Djawa. Djakarta: Noordhoff-Kolff
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →