Топ-100
Back

ⓘ Jawa Wétan iku provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anané ing ujung wétan Pulo Jawa lan uga ngambah Pulo Madura lan pulo Bawéan. Kutha krajan provinsi iki yaiku ..



Jawa Wétan
                                     

ⓘ Jawa Wétan

Jawa Wétan iku provinsi ing Indonésia. Provinsi iki anané ing ujung wétan Pulo Jawa lan uga ngambah Pulo Madura lan pulo Bawéan. Kutha krajan provinsi iki yaiku kutha Surabaya sing uga kutha gedhé kaping 2 ing Indonésia.

                                     

1. Pamaréntahan

Pratélan Daerah Tingkat II:

  • Kabupatèn Bojanegara
  • Kabupatèn Sidaharja
  • Kabupatèn Sampang
  • Kabupatèn Majakerta
  • Kabupatèn Trenggalèk
  • Kabupatèn Gresik
  • Kabupatèn Madhiun
  • Kabupatèn Malang
  • Kabupatèn Bandhawasa
  • Kabupatèn Pacitan
  • Kutha Batu
  • Kutha Madiun
  • Kutha Malang
  • Kabupatèn Panaraga
  • Kabupatèn Blitar
  • Kabupatèn Tuban
  • Kabupatèn Jombang
  • Kabupatèn Pamekasan
  • Kabupatèn Sumenep
  • Kabupatèn Situbandha
  • Kutha Blitar
  • Kutha Majakerta
  • Kabupatèn Bangkalan
  • Kutha Prabalingga
  • Kabupatèn Ngawi
  • Kabupatèn Banyuwangi
  • Kabupatèn Lamongan
  • Kabupatèn Lumajang
  • Kutha Surabaya
  • Kabupatèn Magetan
  • Kabupatèn Nganjuk
  • Kabupatèn Pasuruan
  • Kabupatèn Tulungagung
  • Kabupatèn Kadhiri
  • Kutha Kadhiri
  • Kutha Pasuruan
  • Kabupatèn Prabalingga
  • Kabupatèn Jember
                                     

2. Kagunan lan Budaya

Budaya Jawa Wétanan iku rada béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Wétanan iku kasebar wiwit sisih wétan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yèn ing sisih kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Kajaba iku, budaya Jawa Wétanan diwatesi karo Kali Bengawan Sala ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kadhiri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganti tlatah Jember sanajan kacampur karo budayaning Madura. Tlatah budaya Jawa Wétanan iki paraké ing wewengkon Mancanagari lan Sabrang Wétan sing prabawa Kratoné ora kuwat. Tenger-tenger khasé yaiku:

  • Egalitèr, yaiku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku lumrahé prabawa budaya pasisiran.
  • Basa, basa sing dianggo wong Jawa Wétanan utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.
  • Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing lumrahé dianggo wong Jawa Tengahan.

Kagunan budayaning Jawa Wétanan iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Kagunané asalé saka rakyat lan dirasakaké akrab karo warga. Warnané kagunan Jawa Wétanan iki yaiku:

  • Kagunan Parikan
  • Réyog Panaraga
  • Wayang Jawa Wétanan
  • Jogèd Rémo
  • Jogèd Ngrémo
  • Ludruk
  • Jogèd Beskalan Putri Malangan
  • Karapan Sapi
  • Jogèd Topèng Malangan
  • Tayub Térob
                                     

3. Panganan lan Plesiran

Panganan kas

  • Soto ayam Lamongan
  • Pecel Madiun
  • Lontong balap Wonokromo
  • Soto kupang Sidoarjo
  • Semanggi Suroboyo
  • Rujak petis
  • sambel Lamongan
  • Rujak cingur

Plesir

  • Kebon binatang
  • Selecta
  • Songgoriti
  • Monumen Kapal Selam
  • Tugu Pahlawan
                                     

4. Tokoh

Tokoh-tokoh Jawa Wétan iki uga kalebu sing asal kelahiran Jawa Wétan.

Babagan pulitik

  • K.H. Abdurrahman Wahid
  • K.H. Wahid Hasyim
  • K.H. Hasyim Asyari
  • Nurcholis Madjid
  • KH Mas Mansur
  • Pratélan Gubernur Jawa Wétan
  • HOS Tjokroaminoto
  • Roeslan Abdulgani
  • Mohammad Noer
                                               

Damput

Damput iku istilah basa Jawa sing dinggo misuh. Saliyané damput, wong Jawa Wétan uga asring misuh nganggo tembung dancuk, jancuk, jamput, diancuk, diamput, jiancuk, jiamput, lan liya-liyané. Wong Jawa Tengah asring misuh nganggo basa sing rada alus, upamané: bajigur, bajindul, lan liya-liyané.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →